SON DUYURULAR
GENÇ OTAÄžI DERNEĞİ
KURULUÅž
MADDE 1: Yasalar ile bu tüzük hükümleri uyarınca, amaç ve hizmet konuları doÄŸrultusunda çalışmak üzere;
“GENÇ OTAÄžI” adı ile bir dernek kurulmuÅŸtur.
Genç Otağı DerneÄŸi, aÅŸağıdaki maddelerde “DERNEK” kısa adı ile anılmıştır.
ADRESİ
MADDE 2: DerneÄŸin merkezi Ankara’dadır. Genç Otağı DerneÄŸi, partiler ve siyaset üstü olup bütün milleti kucaklar, hiçbir siyasal görüÅŸe ya da partiye hizmet etmez. DerneÄŸin yönetim kadrosu her kuruluÅŸa örnek olmak üzere kadın-erkek ayırımı yapılmadan gençlerden oluÅŸturulur.
DERNEĞİN ŞUBE VE TEMSİLCİLİKLERİ
MADDE 3: Dernek, gerektiÄŸinde mevzuat hükümlerine uymak kaydı ile yurt içinde ve yurt dışında ÅŸube ve temsilcilikler açabilir.
AMAÇ VE FAALİYETLERİ
MADDE 4: DerneÄŸin genel amaçları aÅŸağıda sıralanmıştır.
4.1- Kendi alanlarında, ülkemizi dünyada temsil edecek, akıl ve bilime inanan; sorgulayan, düÅŸünen, konuÅŸan ve üretken gençler yetiÅŸtirmek, (AKIL VE BİLİM)
4.2- Milli birlik ve beraberliÄŸin temeli olan Türk Kültürü’nü araÅŸtırmak, yaÅŸatmak, geliÅŸtirmek, saklamak, yeni kuÅŸaklara aktarmak ve bu amaçla gerektiÄŸinde aynı amaca hizmet eden diÄŸer kuruluÅŸlarla iÅŸ birliÄŸi yapmak, (TÜRK KÜLTÜRÜNÜ YAÅžATMAK)
4.3- Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, KurtuluÅŸ Savaşı’nı ve Kuvay-ı Milliye’nin çalışmalarını ve baÅŸarılarını gençlere anlatmak, (ATATÜRK VE KURTULUÅž SAVAÅžI)
4.4- Türkiye’nin her köÅŸesinde kardeÅŸlik, dayanışma, yardımlaÅŸma esaslarını geliÅŸtirmek, aynı amaca hizmet eden kuruluÅŸlarla ortaklaÅŸa sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunmak, (KARDEÅžLİK VE DAYANIÅžMA)
4.5- Türk kültürüne, milli ve manevi deÄŸerlere hizmet eden diÄŸer dernek, federasyon, konfederasyonlarla iÅŸ birliÄŸi içerisinde bulunmak, ortak projeler geliÅŸtirmek ve uygulamak. (ÜRETKENLİK VE İŞ BİRLİĞİ)
4.6- Türkçemizin yozlaÅŸmasını, bozulmasını, kirlenmesini önlemek ve gelecek kuÅŸaklara arı-duru bir Türkçe bırakmak. (TÜRKÇE’Yİ YAÅžATMAK)
4.7- Gençlerin mesleki, sosyal, ekonomik ve kültürel ihtiyaçlarını temin etmek için gerekli çalışmalar yapmak, bu konularla ilgili eÄŸitim vermek ve toplumu bilinçlendirme çalışmalarında bulunmak. (YARDIMLAÅžMA VE BİLİNÇLENDİRME)
Dernek amacını gerçekleÅŸtirmek üzere;
4.8- Türk milli kültür miraslarının korunması ve geliÅŸtirilmesi için araÅŸtırma merkezleri kurar, bilimsel araÅŸtırmalar yapar, yaptırır. Seminer, brifing, konferans, panel ve açık oturum gibi toplantılar düzenler, eÄŸitici ve öÄŸretici kurslar açar, inceleme gezileri düzenler.
4.9- Yurt içinde ve yurt dışında gerektiÄŸinde araÅŸtırma merkezleri, ilk ve orta öÄŸretim kurumları ile dershane ve öÄŸrenci yurtları açar. EÄŸitim ve spor tesisleri kurar, iÅŸletir ve/veya iÅŸlettirir.
4.10- Amacına uygun olarak Türk kültürü ile ilgili araÅŸtırma yapmak için bilim kurulları ve çeÅŸitli ihtisas komisyonları kurar.
4.11- Ülke çapında, derneÄŸe üye olan ve olmayan gençleri bilinçlendirmek için her türlü eÄŸitim ve öÄŸretim çalışmalarını yapar, kurslar açar, danışmanlık hizmeti verir. Bu etkinliklere katılanlara sertifika verir.
4.12- Gelecekte bu alanda çalışabilecek yetenekli gençleri keÅŸfederek onlara süreli burslar verir, eÄŸitim yardımlarında bulunur.
4.13- DerneÄŸin amaçları doÄŸrultusunda gerekli iletiÅŸimi saÄŸlamak için gerekli her türlü bilimsel, kültürel, sanatsal ve eÄŸitsel yayınlar yapar. Kitap, dergi, gazete ve broÅŸürler çıkarır, diÄŸer basın yayın faaliyetlerinde bulunur, bunun için gerekli tesisleri kurar, iÅŸletir veya iÅŸlettirir.
4.14- Amaçları ile ilgili yasal izinler dahilinde kutsal deÄŸerlerin, tarihi mirasların, abide ve anıtların her mekânda korunması ve restorasyonu için faaliyet gösterir ve bu konuda tüm yurt içi ve yurt dışı resmi ve özel kuruluÅŸlarla yardımlaÅŸma ve iÅŸ birliÄŸi yapar. Türk kültürü ile ilgili yazma ve nadir eserleri açığa çıkarır, görüntülü ve sesli eserleri derler bu konularda envanter çalışmaları yapar.
4.15- GeçmiÅŸte ve günümüzde ülkemize hizmet etmiÅŸ bilim adamları, yazar, ÅŸair ve halk ozanlarına maddi, manevi yardımlarda bulunur. Bunlara iliÅŸkin olarak yardım kampanyaları açar, ölüm, evlenme ve benzeri hallerde sosyal yardımlarda bulunur.
4.16- DerneÄŸe gelir saÄŸlamak amacıyla her türlü dinlenme, sosyal, sportif ve turistik tesisler açar, ticari, sınai, zirai ve hizmet alanlarında faaliyet gösterecek yurt içinde ve yurt dışında ÅŸirketler ve iktisadi iÅŸletmeler kurar, iÅŸletir veya iÅŸlettirir. İlgili mevzuat esaslarına göre her türlü ÅŸirketlere ortak olur, ÅŸirketlerin ortaklık paylarını alır, satar ve iÅŸtirak eder, ortaklık paylarına isabet eden temettü veya kar hisselerini sarf eder.
4.17- Gençlerin (üyelerin) yararlanmaları ve boÅŸ zamanlarını deÄŸerlendirebilmeleri için lokal açmak, sosyal ve kültürel tesisler kurmak,
4.18- Üyelerin sosyalleÅŸmesi, aralarındaki iliÅŸkileri geliÅŸtirmesi ve sürdürmesi için yemekli toplantılar, konser, balo, tiyatro, sergi, spor, gezi ve kamp gibi düzenlemek veya üyelerinin bu tür etkinliklerden yararlanmalarını saÄŸlamak,
4.19- Dernek tüzüÄŸüne uygun olarak, yasal mevzuat dahilinde siyasi partilerden, iÅŸçi ve iÅŸveren sendikalarından ve mesleki kuruluÅŸlardan, vakıf ve iktisadi iÅŸletmelerden maddi yardım kabul edebilir. Yasalar çerçevesinde benzer amaçlarla faaliyette bulunan yerli ve yabancı dernekler, federasyonlar, konfederasyonlar, ÅŸirket ve uluslararası kurum ve kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi yapar, yardım alır, bu yardımı temin için anlaÅŸmalar akdeder.
4.20- Her türlü bağış ve hediyeyi kabul eder, bağış ve hediye ile ilgili olarak bağışın, vasiyetin ve sair ölüme baÄŸlı tasarrufların bağışı yapan tarafından öne sürülen diÄŸer ÅŸart ve mükellefiyetini kabul eder, yerine getirmeye çalışır.
4.21- Yönetim Kurulunun karar vereceÄŸi diÄŸer konularda faaliyette bulunur.
ÜYE OLMA HAKKI
MADDE 5: DerneÄŸin amaçlarına uygun ve Dernekler Yasası hükümlerini yerine getirmiÅŸ, fiil ehliyetine sahip bulunan her gerçek ve tüzel kiÅŸi DerneÄŸe üye olabilir. Özel konulardaki kısıtlamalar saklıdır.
ÜYELİK BAÅžVURUSU VE İNCELEMESİ
MADDE 6: Dernek Yönetim Kurulu üyelik için yapılan yazılı müracaatları en fazla 30 gün içerisinde kabul veya isteÄŸin reddi ÅŸeklinde karara baÄŸlayıp sonucunu müracaat sahibine yazılı duyurur. ÜyeliÄŸi kesinleÅŸen gerçek ve tüzel kiÅŸi DerneÄŸin Ana TüzüÄŸünü kabul etmiÅŸ sayılır.
Dernek üyeleri eÅŸit haklara sahiptir.
Dernekten kendi arzusu ile ayrılmış üyenin Yönetim Kurulu kararı ile tekrar üyeliÄŸe kabulü mümkündür.
Türk vatandaşı olmayanların üyeliÄŸi için Türk vatandaÅŸlarında aranan ÅŸartlardan baÅŸka Türkiye’de ikamet etme hakkına sahiplik gereklidir.
ÜYELİK SIFATININ KAZANILMASI
MADDE 7:
7.1- Yönetim Kurulunca üyeliÄŸine karar verilen gerçek ve tüzel kiÅŸiye, bu kararla birlikte DerneÄŸe giriÅŸ ücreti ile o yıla ait yıllık aidatını ödemesi gerektiÄŸi bir yazı ile bildirilir.
7.2- Anılan giriÅŸ ücreti ve yıllık aidatını tam olarak ödeyen kiÅŸi DerneÄŸin üye kayıt defterine kayıt edilir ve üyelik sıfatını kazanmış olur.
ÜYELİK SIFATININ SONA ERMESİ
MADDE 8: Üyelik, Dernekten çıkma, çıkarılma veya üyenin tüzel kiÅŸiliÄŸini kaybetmesi ile sona erer.
8.1- Üyelikten Çıkma: Her üye yazılı olarak Yönetim Kuruluna bildirmek kaydıyla üyelikten çıkabilir. ÖdediÄŸi aidatları geri alamaz ve herhangi bir hak iddia edemez.
Yönetim Kurulunda görevli üyenin ayrılması halinde çalıştığı süre içerisindeki sorumluluÄŸu devam eder.
8.2- Üyelikten Çıkarılma: Dernek üyeliÄŸinden çıkarılma ancak Disiplin Kurulunun teklifi ve Yönetim Kurulunun kararı ile olur. Disiplin Kurulu, üyenin savunmasını da aldıktan sonra kararını gizli oyla ve üye tamsayısının 2/3 çoÄŸunluÄŸu ile verir. Sonuç ilgili üyeye yazılı olarak bildirilir. Çıkarılan üye kendisine bildirilen karara karşı bildirim tarihinden itibaren baÅŸlamak üzere 15 gün içinde Yönetim Kurulu aracılığıyla Genel Kurula itiraz edebilir. İtirazı ilk Genel Kurul toplantısında görüÅŸülerek karara baÄŸlanır. İtirazın karara baÄŸlanacağı tarihe kadar üyenin hak ve yükümlülükleri devam eder.
ÜYELİK ÇEŞİTLERİ
MADDE 9:
9.1- Asıl Üyelik: Bu Tüzük hükümleri uyarınca üyeliÄŸe kabul edilmiÅŸ gerçek ve tüzel kiÅŸilerdir.
9.2- Onursal Üyelik: DerneÄŸin amaçlarına ve hizmet felsefesine üstün destek ve deÄŸerli katkılar saÄŸlamış, Türklük bilincinin geliÅŸmesi için çaba göstermiÅŸ, yol gösterici rol oynamış ancak gerçek ve tüzel kiÅŸilere bir teÅŸekkür ve dostluk ifadesi olarak üç yıl süreli olmak koÅŸuluyla Yönetim Kurulu kararı ile tanınmış bir unvandır. Onursal üyeler Genel Kurul toplantılarına katılır veya temsilci gönderebilirler ancak oy kullanamazlar.
DERNEĞİN ORGANLARI
MADDE 10:
- Genel Kurul
- Yönetim Kurulu
- Denetim Kurulu
GENEL KURUL
MADDE 11:
Genel Kurul derneÄŸin en yüksek ve en yetkili organıdır. Genel Kurul derneÄŸe kayıtlı üyelerden ve derneÄŸe baÄŸlı ÅŸubelerin 1/5 oranındaki delegelerden (küsurat hesaba katılmaz) oluÅŸur.
GENEL KURUL TOPLANTILARI
MADDE 12:
Genel Kurul, üç yılda bir Aralık ayında yönetim kurulunun faaliyetlerini ve mali iÅŸleri görüÅŸmek aynı zamanda dernek organlarının seçimini yapmak için olaÄŸan olarak toplanır.
Dernek ayrıca yönetim ve denetim kurullarının gerekli gördüÄŸü ya da genel kurulu oluÅŸturan üyelerinin beÅŸte birini (1/5) yazılı isteÄŸi üzerine yönetim kurulunun çaÄŸrısı ile olaÄŸanüstü de toplanabilir.
TOPLANTIYA ÇAÄžRI USULÜ
MADDE 13:
13.1- Yönetim kurulu, dernek tüzüÄŸüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler; en az onbeÅŸ gün önceden, toplantının günü, saati, yeri ve gündemi en az bir gazetede veya derneÄŸin internet sayfasında ilan edilmek, yazılı olarak bildirilmek, üyenin bildirdiÄŸi elektronik posta adresine ya da iletiÅŸim numarasına mesaj gönderilmek veya mahalli yayın araçları kullanılmak suretiyle toplantıya çaÄŸrılır. Bu çaÄŸrıda, çoÄŸunluk saÄŸlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.
13.2- Toplantı, çoÄŸunluk saÄŸlanmaması sebebinin dışında baÅŸka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle ilk toplantı için yapılan çaÄŸrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağırılır.
13.3- Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
TOPLANTI YERİ VE TOPLANTI YETER SAYISI
MADDE 14:
14.1- Genel kurul toplantıları Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yönetim kurulunca belirlenecek herhangi bir yerde yapılabilir.
14.2- Genel kurul toplantıya katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoÄŸunluÄŸu ile toplanır. İlk toplantıda çoÄŸunluÄŸun saÄŸlanmaması halinde durum bir tutanakla saptanır.
14.3- İkinci toplantı salt çoÄŸunluk aranmaksızın katılan üyelerle açılır. Katılan üyelerin sayısı yönetim kurulu ve denetim kurulu asıl üyelerinin toplamının iki katından az olamaz.
14.4- Genel kurulda kararlar salt çoÄŸunluk ile alınır. Ancak derneÄŸin fesih ve tasfiyesi gibi kararlarda dernekler yasasının karar yeter sayısına iliÅŸkin esasların uyulur.
TOPLANTI USULÜ
MADDE 15:
15.1- Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiÅŸ kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. Kimlik belgesini göstermeyenler, belirtilen listeyi imzalamayanlar ile genel kurula katılma hakkı bulunmayan üyeler toplantı yerine alınmaz. Bu kiÅŸiler ayrı bir bölümde genel kurul toplantısını izleyebilirler.
15.2- Toplantı yeter sayısı saÄŸlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı, yönetim kurulu baÅŸkanı veya görevlendireceÄŸi yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı saÄŸlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.
15.3- Genel kurulun açılışını takiben toplantıyı yönetmek üzere açık oyla bir baÅŸkan, bir baÅŸkan yardımcısı, iki yazman seçilerek baÅŸkanlık divanı oluÅŸturulur. Divan baÅŸkanı oluÅŸturulan divan içerisinden divan baÅŸkan yardımcısı ile bir yazmanı sandık kurulu olarak görevlendirir.
15.4- Toplantının yönetimi ve güvenliÄŸinin saÄŸlanması divan baÅŸkanına aittir. Genel kurul gündemdeki konuların görüÅŸülerek karara baÄŸlanması ile sonuçlandırılır. Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır. Üye oyunu ÅŸahsen kullanmak zorundadır.
15.5- Genel kurul yalnız gündemdeki konuları görüÅŸür ve karara baÄŸlar. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda birinin (1/10) görüÅŸülmesini istediÄŸi hususların genel kurul gündemine alınması zorunludur.
15.6- Toplantıda görüÅŸülen konular ve alınan kararlar bir tutanaÄŸa yazılır ve divan baÅŸkanı ile divan baÅŸkan yardımcısı ve yazmanlar tarafından birlikte imzalanır. Toplantı sonunda tutanak ve diÄŸer belgeler yönetim kuruluna teslim edilir. Yönetim Kurulu BaÅŸkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içerisinde teslim etmekten sorumludur.
15.7- Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda oy kullanan üyelerin divan heyetine kimlik belgelerini göstermeleri ve katılımcı listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.
15.8- Mahkemece kayyum atanması veya Medeni Kanun’un 75 inci maddesinin 2. fıkrasına göre görevlendirilme yapılması halinde, bu maddede yönetim kuruluna verilen görevler bu kiÅŸiler tarafından yerine getirilir.
GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ
MADDE 16:
16.1- Dernek Genel BaÅŸkanını seçmek
16.2- Dernek organlarını ve üst kurul delegelerini seçmek
16.3- Dernek tüzüÄŸünü deÄŸiÅŸtirmek
16.4- Yönetim ve Denetim kurullarının raporlarını görüÅŸmek, faaliyet ve hesaplarının ibrasını karara baÄŸlamak.
16.5- Yönetim kurulunun hazırladığı bütçeyi görüÅŸmek, aynen veya deÄŸiÅŸtirerek kabul etmek.
16.6- GerektiÄŸinde derneÄŸe taşınmaz satın almak veya mevcut taşınmazları satmak ya da gerektiÄŸinde bunlar üzerinde derneÄŸin lehine veya aleyhine ipotek tesis ve terkin etmek üzere Yönetim Kuruluna yetki vermek.
16.7- Yönetim Kurulu tarafından verilecek kesin üyelikten çıkarma kararlarına karşı yapılacak itirazları karara baÄŸlamak.
16.8- DerneÄŸin feshine veya tasfiyesine karar vermek.
16.9- Yasada ve Tüzükte Genel Kurula verilmiÅŸ diÄŸer görevleri yerine getirmek.
ADAYLARIN BELİRLENMESİ
MADDE 17:
17.1- Genel Kurul toplantısında BaÅŸkanlık Divanının oluÅŸmasından sonraki süreç içerisinde (Divan tarafından belirlenen ve katılımcı olarak duyurulan en son aday bildiriminin bitim zamanına kadar olmak üzere) Dernek Genel BaÅŸkanlığına, Yönetim, Denetim ve Disiplin Kurulları üyeliklerine aday olacakların veya aday gösterilecekler hakkındaki yazılı baÅŸvurular Divan BaÅŸkanlığına verilir.
17.2-BaÅŸkanlık Divanı aday listelerini onayladıktan sonra herkes tarafından görülebilecek ÅŸekilde askıya çıkarır.
OY VERME İŞLEMİ
MADDE 18:
18.1- Oy verme yeri, oyların kullanılması, sayımı, dökümü ve seçimle ilgili bütün iÅŸler Genel Kurul BaÅŸkanlık Divanı tarafından görevlendirilen Seçim Sandık Kurulu tarafından düzenlenir ve yürütülür.
18.2- Üyelerin oyların düzenli bir ÅŸekilde kullanabilmelerini saÄŸlamak için oy kullanma yerine gerektiÄŸi kadar sandık konulur.
18.3- Oy kullanacak üye kimliÄŸini ve Genel Kurula giriÅŸ kartını sandık başında bulunan görevliye verir. Üye oy vermek için hazırlanmış kapalı bir bölümde bulunan Dernek Damgasını BaÅŸkanlık Divanının imzasını taşıyan zarflardan birine “Genel BaÅŸkan”, “Kurul Üyeleri” ve “Üst Kurul Delegeleri”ne ait tercihlerini iÅŸaretlediÄŸi oy pusulasını koyduktan sonra sandığa atar. Oyunu kullanan üye listedeki isminin karşısını imzaladıktan sonra kimliÄŸini geri alır.
Dernek Genel BaÅŸkanı, Kurul Üyeleri, Üst Kurul Üyeleri liste halinde ve tek liste ise baÅŸka da aday yoksa Divan BaÅŸkanı Genel Kurula sunar. Genel Kurul açık oyla seçilmesine karar verirse açık oyla seçim yapılır.
18.4- Oy pusulaları basılı veya elle yazılmış olabilir.
18.5- Her sandık için yeteri kadar kapalı bölme hazırlanır.
OYLARIN TASNİFİ, SAYIMI VE SEÇİM SONUÇLARININ İLANI
MADDE 19:
19.1- Oylar verildikten sonra sandıklar açılıp zarflar sayılır. Zarf adedi oy kullanmış üye sayısından fazla çıkarsa durum bir tutanakla tespit edilir ve fazla sayıdaki kadar oy zarfı zarflar açılmadan iptal edilir.
19.2- Seçim sonuçları BaÅŸkanlık Divanı tarafından toplantının yapıldığı yerde ilan edilir. Oy pusulaları ve zarfları bir torbaya konularak yeni seçilmiÅŸ Dernek BaÅŸkanına teslim edilir.
SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ
MADDE 20: Aday olmuÅŸ her temsilci kendisiyle ilgili sayım ve seçim sonucuna Genel Kurul toplantısı sona erinceye kadar BaÅŸkanlık Divanına yazılı itirazda bulunabilir.
GENEL KURUL SONUÇ BİLDİRİMİ
MADDE 21:
21.1- OlaÄŸan veya olaÄŸanüstü genel kurul toplantılarını izleyen otuz gün içinde, yönetim ve denetim kurulları ile diÄŸer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren ve Ek-3’te yer alan Genel Kurul Sonuç Bildirimi mülki idare amirliÄŸine verilir. Genel kurul toplantısında tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılması halinde; genel kurul toplantı tutanağı, tüzüÄŸün deÄŸiÅŸen maddelerinin eski ve yeni ÅŸekli, her sayfası yönetim kurulu üyelerinin salt çoÄŸunluÄŸunca imzalanmış dernek tüzüÄŸünün son ÅŸekli, bu fıkrada belirtilen süre içinde mülki idare amirliÄŸine verilir.
21.2- Genel Kurul Sonuç Bildirimi, Dernek Yönetim Kurulu tarafından yetki verilen bir Yönetim Kurulu üyesi tarafından da yapılabilir. Bildirimin yapılmamasından Yönetim Kurulu BaÅŸkanı sorumludur.
YÖNETİM KURULU VE GÖREVLERİ
MADDE 22:
22.1- Yönetim Kurulu doÄŸrudan Genel Kurul tarafından üç yıllık süre için seçilen bir Genel BaÅŸkan, beÅŸ asil Yönetim Kurulu üyesi ve beÅŸ yedek Yönetim Kurulu üyesinden oluÅŸur. Genel BaÅŸkan baÅŸkanlığında toplanan Yönetim Kurulu, ilk toplantısında kendi aralarında 2 genel baÅŸkan yardımcısı, bir genel sekreter, bir genel muhasip ve bir genel teÅŸkilatlanma sekreteri seçer. Genel BaÅŸkanla birlikte seçilen bu beÅŸ üye Yürütme Kurulunu oluÅŸturur. Yürütme Kurulu, Yönetim Kurulunun yürütme organıdır ve bütün faaliyetlerini Yönetim Kurulu adına yapar. Yaptığı faaliyetler hakkında periyodik olarak yapılan aylık toplantılarda Yönetim Kurulu üyelerini bilgilendirir.
Yönetim Kurulunun Görevleri ÅŸunlardır;
22.2- DerneÄŸi yasalar ve Tüzük hükümleri ile Genel Kurul kararları doÄŸrultusunda yönetmek.
22.3- Çalışma programı hazırlamak.
22.4- Çalışma dönemine ait hesap sonuçlarını ve bütçe tasarılarını hazırlayıp Genel Kurula sunmak.
22.5- Dernek üyelik taleplerini deÄŸerlendirmek ve karar vermek, Dernekten çıkarılan üyeler hakkında yapılan itirazları görüÅŸülmesi için Genel Kurulun oyuna sunmak.
22.6- İç yönetmelikleri, yönergeleri hazırlamak ve yürütmek.
22.7- Yasa, Tüzük ve Yönetmeliklerden doÄŸan ve Genel Kurulun kendisine verdiÄŸi bütün görevleri yerine getirmek, mali bakımdan DerneÄŸi güçlendirecek projeler yürütmek.
GENEL BAÅžKANIN GÖREVLERİ
MADDE 23:
23.1- DerneÄŸin tüzel kiÅŸiliÄŸini yurt içinde ve yurt dışında temsil etmek.
23.2- Yönetim Kuruluna baÅŸkanlık etmek veya bu görevini yönetim kurulu üyelerinden birine devretmek.
23.3- Dernek adına tüm yayın organlarının sahibi olmak.
23.4- Hizmetlerin yürütümünün gerektirdiÄŸi iÅŸ birliÄŸini ve ortak çalışmayı saÄŸlamak.
23.5- Gelir ve gider belgelerini onaylamak.
23.6- GerektiÄŸinde Yönetim Kurulunu olaÄŸanüstü toplantıya çağırmak.
23.7- Yasaların ve TüzüÄŸün kendisine yüklediÄŸi diÄŸer görevleri yerine getirmek.
GENEL BAÅžKAN YARDIMCILARININ GÖREVLERİ
MADDE 24:
24.1- Genel baÅŸkanın yokluÄŸunda madde 23’te sayılan görevleri yerine getirmek.
24.2- Genel BaÅŸkanın verdiÄŸi diÄŸer görevleri yapmak.
GENEL SEKRETERİN GÖREVLERİ
MADDE 25:
25.1- DerneÄŸin tüm yazışmalarını yürütmek.
25.2- Yönetim Kurulu toplantılarının gündemini hazırlamak.
25.3- Derneğin yayın organlarının hazırlanmasından sorumlu olmak.
25.4- Genel BaÅŸkan ve Genel BaÅŸkan Yardımcısının birlikte yokluÄŸunda Yönetim Kurulu toplantılarına baÅŸkanlık etmek.
25.5- Toplantı tutanaklarının sürekli düzenli tutulmasından ve saklanmasından sorumlu olmak.
25.6- DerneÄŸin tüm bilgi toplama, belgeleme hizmetlerinden sorumlu olmak.
25.7- DerneÄŸin çalışanlarının çalışma usul ve denetiminden sorumlu olmak.
25.8- Genel BaÅŸkanın verdiÄŸi diÄŸer görevleri yapmak.
GENEL MUHASİBİN GÖREVLERİ
MADDE 26:
26.1- DerneÄŸin bütün mali iÅŸlerini yönetmek.
26.2- DerneÄŸi borçlu ya da alacaklı yapacak belgelerle, çekleri Genel BaÅŸkan, Genel BaÅŸkan Yardımcısı veya Genel Sekreterden biri ile birlikte imzalamak.
26.3- Gerekli görülmesi durumunda derneÄŸin devamlı olarak hesaplarını tutacak olan ücretli muhasebecinin çalışmalarını takip ve kontrol etmek.
GENEL TEÅžKİLATLANMA SEKRETERİ GÖREVLERİ
MADDE 27:
27.1- DerneÄŸin teÅŸkilatlanma çalışmalarını yürütmek.
27.2- Üye olmak isteyen gerçek ve tüzel kiÅŸilerin üyelik taleplerinin ön araÅŸtırmasını yapmak, dernek yönetim kurulunu bu konuda bilgilendirmek.
27.3- DerneÄŸe üye olan ÅŸahısların kayıtlarını tutmak.
27.4- Üyelik baÅŸvurularının yönetim kurulunda görüÅŸülmesi tamamlandıktan sonra kesinleÅŸen sonucun baÅŸvuru sahibine yazılı olarak duyurulmasını saÄŸlayan iÅŸlemleri gerçekleÅŸtirmek.
27.5- Yönetim kurulunca üyeliÄŸine karar verilen gerçek ve tüzel kiÅŸilere giriÅŸ aidatı ve o yıla ait yıllık aidatını yatırmaları için gerekli bildirimleri yapmak ve sonuçlandırmak için iÅŸlemleri takip etmek.
27.6- Bütün üyelik iÅŸlemlerini tamamlayarak üye olma sıfatını kazanan üyeleri derneÄŸin üye kayıt defterine kayıt etmek.
27.7- Dernekten çıkan, çıkarılan veya tüzel kiÅŸiliÄŸini kaybeden üyelerin takibini yapmak ve bunları üye kayıt defterinden silmek.
27.8- Üyelikten çıkarılan üyenin yasal süreler içinde itirazı olup olmadığını ve gerekli yasal prosedürü takip etmek.
YÖNETİM KURULUNUN ÇALIÅžMA USULÜ
MADDE 28:
28.1- Yönetim kurulu, derneÄŸin iÅŸlerinin gerektirdiÄŸi hallerde en az ayda bir defa toplanır. Toplantı gündemi genel sekreter tarafından hazırlanarak yedi gün önceden yönetim kurulu üyelerine duyurulur. Her üye dilediÄŸinde gündeme madde ilave ettirebilir.
28.2- Aylık yapılan toplantılarda yürütme kurulu yapılan çalışmalar hakkında yönetim kurulu üyelerine bilgi verir. Gündemdeki maddeler görüÅŸülür.
28.3- Yönetim kurulu salt çoÄŸunlukla toplanır. Toplantıda hazır bulunanların salt çoÄŸunluÄŸu ile karar alabilir. Kurulca alınan kararlar tasdikli karar defterine geçirilir ve imzalanır.
28.4- Yönetim kurulu toplantılarını genel baÅŸkan bulunmadığı takdirde genel baÅŸkan yardımcısı yönetir.
28.5- Uzmanlığı gerektiren konuların görüÅŸülmesinde yönetim kurulu gerekirse uzman kiÅŸiyi veya kiÅŸileri davet ederek görüÅŸ alabilir. İstifa eden yürütme kurulu ve yönetim kurulu üyeleri görev süresi içinde yapılan iÅŸlerden sorumlu olup, genel kurula karşı hesap vermekle yükümlüdürler. Bu üyeler ibra edilmeden herhangi bir göreve seçilemezler.
28.6- Yönetim kurlu üyeliklerinden bir veya birkaçının herhangi bir nedenle boÅŸalması halinde yönetim kurulu yedek üyeleri arasından en çok oy almış bulunanlardan baÅŸlayarak oy sırasına göre yönetim kurulu üyeliÄŸine boÅŸalan üye sayısı kadar çaÄŸrı yapılır. BoÅŸalan üye sayısı bu suretle tamamlandıktan sonra yönetim kurulu yapacağı ilk toplantıda aralarında boÅŸalan yerlere aday olanlar arasından görev bölümünün gerektirdiÄŸi seçimler yapılır.
YÖNETİM KURULUNUN MÜNFESİH SAYILMASI
MADDE 29:
Her ne sebeple olursa olsun baÅŸkan dahil yönetim kurulu üye sayısı yedek üyelerin katılmasına raÄŸmen üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸundan aÅŸağı düÅŸerse yönetim kurulu münfesih sayılır. Bu durumda genel kurul mevcut yönetim kurulu üyeleri veya denetim kurulu tarafından bir ay içerisinde olaÄŸanüstü toplantıya çaÄŸrılır. ÇaÄŸrının süresi içinde yapılmaması halinde üyelerden birinin baÅŸvurması halinde sulh hakimi, üyeler arasından seçeceÄŸi üç kiÅŸiyi bir ay içinde genel kurulu toplamakla görevlendirir.
DENETİM KURULU
MADDE 30:
Denetim kurulu genel kurul tarafından üç yıllık süre için hukuki ve mali konularda bilgi ve tecrübe sahibi üyeler arasından seçilmiÅŸ üç asıl ve üç yedek üyeden oluÅŸur. Asıl üyelerden birinin herhangi bir nedenle çekilmesi halinde boÅŸalan asıl üyeliÄŸi doldurmak için yedek üyelerden en çok alanlardan baÅŸlayarak çaÄŸrı yapılır.
DENETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ
MADDE 31:
Denetim kurulu derneğin gelir gider hesaplarını, bunların dayandığı belge ve kayıtları, muhasebeye ait defterleri denetler.
Bu amaçla denetim kurulu;
31.1- Kasayı sayar, giderlerin tüzük hükümlerine uygun yapılıp yapılmadığını inceler.
31.2- Gerekli gördüÄŸü hallerde gider, belge ve kayıtlar konusunda yönetim kurulunu uyarır.
31.3- Yönetim kurulunun ibra edilip edilmemesi hususundaki teklifini bir rapor halinde genel kurula sunar.
31.4- Denetim sonuçlarına göre gerekiyorsa genel kurulun olaÄŸanüstü toplantıya çaÄŸrılmasını ister.
31.5- Dernekler Kanunu hükümleri uyarınca tutulması gereken defterleri, belgeleri kontrol eder, iÅŸlemlerin yasalar, genel kurul ve yönetim kurulu kararlarına uygunluÄŸunu denetler.
31.6- Kayıt ve iÅŸlemlerde gördüÄŸü yanlışları, noksanları ve usulsüzlükleri yönetim kuruluna yazı ile bildirir, bunların giderilip giderilmediÄŸi takip ve kontrol eder.
31.7- Denetim görevini, dernek tüzüÄŸünde tespit edilen esas ve usullere göre bir yılı geçmeyen aralıklarla yapar, sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
31.8- Tüzükte gösterilen diÄŸer görevleri yerine getirir ve yetkilerini kullanır. Gerekli gördüÄŸünde yönetim kurulu toplantılarına katılır.
31.9-Denetim sonunda usulsüz veya derneÄŸin mali bünyesini etkileyecek gereksiz giderlerin veya tüzük hükümlerine aykırı borçlanmanın saptanması halinde genel kurulun olaÄŸanüstü toplantıya çağırılmasını ister.
DERNEĞİN ŞUBELERİ
MADDE 32:
32.1- Genel kurulun yönetim kuruluna vereceÄŸi yetki ile uygun gördüÄŸü yerlerde ÅŸube açabilmek için yönetim kurulunun yetki verdiÄŸi en az 3 kiÅŸi ÅŸubenin açılacağı yerin en büyük mülki amirine yazılı baÅŸvuruda bulunur.
32.2- BaÅŸvuru yazısında kurucuların adı, soyadı, baba adı, doÄŸum yeri ve yılı, mesleÄŸi, ikamet yeri ve uyruÄŸu ile ÅŸube merkez adresi bildirilir. Yazıya dernek tüzüÄŸünden iki örnek ile yetki belgesi eklenir.
32.3- Åžube kurucularının ÅŸubenin açılacağı yerde en az 6 aydan beri ikamet etmeleri zorunludur.
ÅžUBE ORGANLARI
MADDE 33:
a)Åžube Genel Kurulu
b)Åžube Yönetim Kurulu
c)Åžube Denetim Kurulu
ÅžUBE GENEL KURULU
MADDE 34:
34.1- Åžube genel kurulu ÅŸubeye kayıtlı tüm üyelerden oluÅŸur. Åžube genel kurulu dernek genel kurul toplantısından en az 2 ay önce tamamlanır.
34.2- Åžube genel kurulu ÅŸube yönetim ve denetim kurullarının raporlarını görüÅŸür. Yönetim kurulunun hazırladığı bütçeyi aynen ya da deÄŸiÅŸtirerek onaylar. Åžube organları ile dernek genel kuruluna katılacak delegeleri seçer. Her 5 asil üye için 1 delege seçilir. Åžube genel kurullarında kararlar oy çokluÄŸu ile alınır. Åžube organları için seçim gizli oy açık tasnif ve sayım ve çoÄŸunluk sistemine göre yapılır. Organlara, üyeler tek liste halinde ise genel kurulun kararı ile açık oyla seçilir.
34.3- Åžubenin kuruluÅŸ sürecinde ilk olaÄŸan genel kurul kuruluÅŸ bildiriminden itibaren 6 ay içinde toplanır. Bu koÅŸulun yerine getirilmemesi durumunda ÅŸube feshedilmiÅŸ sayılır.
34.4- Åžube olaÄŸan genel kurulu üç yılda bir Eylül ayında yapılır.
ÅžUBE YÖNETİM KURULU VE GÖREVLERİ
MADDE 35:
35.1- Åžube yönetim kurulu doÄŸrudan ÅŸube genel kurulu tarafından 3 yıllık süre için belirlenen 5 asil, 5 yedek üyeden oluÅŸur.
35.2- Åžube yönetim kurulu ilk toplantısında bir baÅŸkan, bir sekreter, bir muhasip üye ve diÄŸer üyeleri seçer. Çalışmalarını dernek yönetim kuruluyla ilgili tüzük hükümlerine göre yürütür.
35.3- Åžube sosyal etkinlikleri gerçekleÅŸtirebilmek için fon açabilir.
35.4- Åžube yönetim kurulları tüm çalışmalarını Dernekler Yasası, dernek tüzüÄŸü, dernek genel kurulu, dernek yönetim kurulu kuralları doÄŸrultusunda yürütür.
ÅžUBE DENETİM KURULU VE GÖREVLERİ
MADDE 36:
36.1- Åžube denetim kurulu, doÄŸrudan ÅŸube genel kurulu tarafından 3 yıllık süre için belirlenen 3 asil, 3 yedek üyeden oluÅŸur.
36.2- Åžube denetim kurulu, ilk toplantısında bir baÅŸkan seçer.
36.3- Denetim görevini altı ayı geçmeyen aralıklarla yapar ve sonucunu ÅŸube yönetim kuruluna iletir. Dönem sonunda yapılan ayrıntılı denetimin raporu da ÅŸube genel kuruluna sunulur.
DERNEĞİN TEMSİLCİLİKLERİ
MADDE 37:
37.1- Dernek, yönetim kurulu kararıyla gerekli gördüÄŸü yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla temsilcilik açabilir.
37.2- Temsilcilikler, ÅŸube veya dernek genel kurullarında temsil edilmezler. Åžubeler temsilcilik açamazlar.
37.3- TemsilciliÄŸin adresi yönetim kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kiÅŸi veya kiÅŸiler tarafından o yerin mülki idare amirliÄŸine yazılı olarak bildirilir.
BÜTÇE
MADDE 38:
Yönetim kurulu tarafından hazırlanıp genel kurulca aynen veya deÄŸiÅŸtirilerek kabul edilen bütçe, 1 Ocak-31 Aralık itibariyle 1 yıllıktır. Bütçenin fasıl ve maddeleri arasında aktarmalara yönetim kurulu yetkilidir. Yönetim kurulu bütçe dışı harcamada bulunamaz. Bütçe dışı harcama ancak genel kurul tarafından kabul edilecek “ek bütçe” ile mümkündür.
DERNEĞİN GELİR KAYNAKLARI VE BORÇLANMA USULLERİ
MADDE 39-
39.1- DerneÄŸe üye olan gerçek ve tüzel kiÅŸiler giriÅŸte bir kez peÅŸin olarak 100 TL giriÅŸ aidatı öder. Her üye her yıl peÅŸin olarak 100 TL yıllık aidat öder. Bu tutarların eksiltilip artırılması yetkisi genel kurula aittir.
39.2- Sosyal ve sportif etkinlerden elde edilecek gelirler,
39.3-Dergi, gazete ve reklam gelirleri,
39.4- Bağışlar ve yardımlar,
39.5- Derneğin mal varlığından elde edilecek gelirler,
39.6- Kiralardan ve iktisadi iÅŸletmelerden saÄŸlanacak gelirler,
39.7- DiÄŸer gelirler,
39.8- Dernek, genel kuruldan aldığı yetkiyle borçlanabilir.
TUTULACAK DEFTERLER
MADDE 40:
Dernek aşağıda yazılı defterleri tutar.
- a) İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
1)Karar Defteri: Yönetim Kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
2) Üye Kayıt Defteri: DerneÄŸe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneÄŸe giriÅŸ ve çıkış tarihleri bu deftere iÅŸlenir. Üyelerin ödedikleri giriÅŸ ve yıllık aidat miktarları bu deftere iÅŸlenebilir.
3) Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
4) İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere iÅŸlenir.
- b) Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aÅŸağıdaki gibidir:
1) (a) bendinin 1 inci, 2 nci, 3 üncü alt bentlerinde kayıtlı defterleri bilanço esasında defter tutan dernekler de tutarlar.
2) Yevmiye Defteri ve Büyük Defter: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt ÅŸekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanunun Hazine ve Maliye Bakanlığına verdiÄŸi yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel TebliÄŸleri esaslarına göre yapılır.
Yukarıda sayılan defterlerden yevmiye defteri, büyük defter ve tutulması durumunda envanter defteri bu Yönetmelik hükümlerine aykırı olmamak ÅŸartı ile elektronik ortamda tutulmalarına iliÅŸkin Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığınca çıkarılan tebliÄŸlerde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde, diÄŸer defterler ise Bakanlıkça oluÅŸturulan veya izin verilen yazılımlar kullanılarak elektronik ortamda da tutulabilir.
DERNEĞİN Ä°Ç DENETİMİ
MADDE 41:
Dernekte genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceÄŸi gibi, bağımsız denetim kuruluÅŸlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluÅŸlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüÄŸünü ortadan kaldırmaz.
Denetim kurulu tarafından en geç yılda bir defa derneÄŸin denetimi gerçekleÅŸtirilir. Genel kurul veya yönetim kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluÅŸlarına denetim yaptırabilir.
DERNEĞİN BORÇLANMA USULLERİ
MADDE 42:
Dernek amacını gerçekleÅŸtirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceÄŸi gibi nakit olarak ta yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneÄŸin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneÄŸi ödeme güçlüÄŸüne düÅŸürecek nitelikte yapılamaz.
LOKAL AÇMAK
MADDE 43:
Dernek mali imkanlarına ve Dernekler Yasası hükümlerine göre kendi lokal tesislerinde sahip olmak için çaba gösterir. Lokal açmak ve iÅŸletmek için mahallin en büyük mülki amirinden izin alınır.
SÖZLEÅžMELER
MADDE 44:
Tüzükten doÄŸan veya genel kurulun verdiÄŸi yetkiye dayanarak yapılacak tüm sözleÅŸmeler yönetim kurulu kararı ile olur.
TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ
MADDE 45:
43.1- Tüzük deÄŸiÅŸiklik teklifleri, yönetim kurulunca veya genel kurula katılma hakkı olan temsilcilerin onda biri (1/10) tarafından yapılabilir.
43.2- Tüzük deÄŸiÅŸiklikleri, genel kurula katılan temsilcilerin üçte iki (2/3) çoÄŸunluÄŸu ile kabul edilir ve yasal süresi içerisinde tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi mülki idare amirliÄŸine bildirilir.
Ä°Ç YÖNETMELİK
MADDE 46: DerneÄŸin iÅŸleyiÅŸ, yönetim ve iç denetim esasları, Yönetim Kurulunca düzenlenecek bir iç yönetmelikle belirlenir. Bu yönetmelik ilk genel kurulun onayına sunulur.
AMBLEM VE FORS
MADDE 47: DerneÄŸi temsil edecek amblem ve forsun yapılmasına ve deÄŸiÅŸtirilmesine Yönetim Kurulu teklifi ile Genel Kurul karar verir.
FESİH VE TASFİYE
MADDE 48: Genel Kurul, DerneÄŸin fesih ve tasfiyesine üye tam sayısının en az 2/3 çoÄŸunluÄŸu ile karar verebilir. Fesih halinde para ve malvarlığının, DerneÄŸin amaçlarına uygun çalışan vakıf, federasyon veya derneklerden birine devredilmesine Genel Kurul karar verir.
ATIF
MADDE 49: Bu tüzükte açıklık olmayan konularda Dernekler Yasası, Medeni Kanun ve diÄŸer ilgili yönetmelik ve mevzuat hükümleri uygulanır.
YÜRÜRLÜK
GEÇİCİ MADDE 1: Bu tüzük kurucu üyeler tarafından imzalanarak, verilen belgelerin idare alındı belgesi karşılığında teslim edildiÄŸi tarihte yürürlüÄŸe girer.
KURUCULAR KURULU
GEÇİCİ MADDE 2:
1)Hamdullah SAAT
2)Berkay ÇİFTER
3)Sabri BİÇER
4)Mehmet SAAT
5)YiÄŸit KONT
6)Eray ATEÅž
7)Yasin GÜL
8)Mahmut Saat
GEÇİCİ YÖNETİM KURULU
Genel BaÅŸkan : Hamdullah SAAT
Genel BaÅŸkan Yardımcısı : Berkay ÇİFTER
Genel BaÅŸkan Yardımcısı : Sabri BİÇER
Genel Muhasip : Mehmet SAAT
Genel Sekreter : YiÄŸit KONT
Genel TeÅŸkilatlanma Sekreteri : Eray ATEÅž
Üye : Yasin GÜL
Üye : Mahmut Saat
Bu tüzük 49 (Kırk Yedi) madde ve 2(İki) geçici maddeden ibarettir.